Sahifa fully responsive WordPress News, Magazine, Newspaper, and blog ThemeForest one of the most versatile website themes in the world.

Poslovna etika na tujih bančnih računih

Korupcija je ena izmed besed, ki jo v povezavi s krizo in podjetništvom, v zadnjih letih slišimo neštetokrat. Splošna kriza, ki je prizadela podjetništvo nekaj let nazaj je pospešila propad nekaterih (predvsem gradbenih), do takrat na zunaj, priznanih in spoštovanih podjetij. Val nepravilnosti se je od tu dalje samo še stopnjeval in ni bilo konca. Če se je vse skupaj začelo z nepravilnostmi pri najemanju kreditov in kanaliziranja denarja na tuje račune, so dogodki na koncu pripeljali do izkoriščanja delavcev in podizvajalcev, plačilne discipline, sprenevedanja in podkupovanja.

Tovrstne zgodbe pa niso povezane samo z našim podjetništvom, saj jih lahko zasledimo tudi v tujini. Zadnji izmed odmevnih primerov, ki je odmeval v celotnem podjetniškem in državniškem svetu, so skriti bančni računi v davčni oazi, Panami. Razkriti računi so marsikomu spremenili načrte.

Zdi se mi, da bi tako pri razkritjih neetičnega poslovanja podjetij, kot pri ostalih nepravilnostih, morali stopiti korak nazaj. Meni je veliko pomembnejše in zanimivejše vprašanje, kako so posamezniki sploh prišli do takšnih zneskov, da jih morajo skrivati v davčnih oazah. Občutek imam, da nekaterim to ni v (pre)velikem interesu, saj bi se enostavno razkrila še kakšna pomembna imena in podjetja, katera pa »morajo« ostati skrita. Pa smo zopet pri poslovni etiki.

Zapisal: Matjaž Kosmač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja